Ilse van Noppen leerde voor het eerst van de term #groanzone via creativiteitsexpert en netwerkcollega Carian. De groanzone is de fase tussen ‘divergeren’ en ‘convergeren’ in een creatief proces. Ilse vertelt: ”In mijn werk als communicatieadviseur zie ik dat communicatieteams ook met de #groanzone te maken kunnen krijgen. Bijvoorbeeld in verandertrajecten of bij het oplossen van uitdagende vraagstukken. Die fase, tussen het generen van ideeën voor oplossingen en het kiezen/verfijnen van een oplossing, kan voelen alsof je niet verder komt.”
Maar: niets is minder waar, geloven wij! Want, de groanzone is juist de plek waar groei en ontwikkeling ontstaat. Daar waar het schuurt, dat is de plek waar je soms even moet zijn en soms ook even moet blijven. Hoe vervelend of tegenstrijdig dat misschien ook kan voelen.
Benieuwd of jij ook met je communicatieteam in de groanzone zit? Of heb je geen idee? Lees mee met onderstaande 5 tekenen dat jouw team in de groan zone zit.
Wat is de groanzone?
De groanzone ontstaat tussen het zoeken naar oplossingen en het vinden en eens worden over de oplossingen. De groanzone wordt niet door iedereen ervaren als een prettig fase. Maar is vaak wel heel erg nuttig voor het team en brengt creatieve oplossingen voor het vraagstuk. Geef dus vooral niet op en blijf er af en toe juist even inzitten of zoek de fase actief op. Want juist door deze fase heen ontstaat er groei. Ik leg het je even uit.
Wanneer kun je in de groanzone belanden?
In verandertrajecten, bij innovaties of bij het oplossen van uitdagende problemen stuit je wel eens op de groanzone. Juist in deze fase kun je groeien als team of in je eigen professionaliteit.
5 tekenen dat jij met je team in de groanzone zit.
1. Misverstanden
Lijkt het alsof jullie niet dezelfde taal spreken? Wanneer jullie elkaar niet begrijpen, kan het zijn dat je in de groenzone zit.
2. Ongeduld
Als je het gevoel hebt dat je niet vooruit komt, wordt jouw geduld op de proef gesteld. Merk je dat je ongeduldig wordt= Dan kan het zijn dat je vastzit in de groanzone.
3. Cirkelredenering
Gebruik jij een standpunt als argument? ALs je dezelfde standpunten blijft herhalen en in cirkels redeneert, dan kan het zijn dat je in de groanzone zit.
4. Interrumperen
Laten jullie elkaar niet uitpraten= Iemand die praat onderbreken kan een teken zijn dat je in de groanzone zit.
5. Afwijzen ideeën
Laat je andermans ideeën buiten beschouwing of worden jouw ideeën door collega´s afgewezen? Dan is een dat een teken dat je vastzit in de groanzone.
Meer leren over de groanzone?
Op 9 november hoor je meer tijdens de Vice Versa kennissessie van 10.00-11.15 uur. Meld je hier aan.
0 reacties