Het onvoorspelbare succes van ambassadeurs

dec 4, 2024 | #ambassadeurs, #Employee Advocacy, #employerbranding | 0 Reacties

Hoe maak je van superfijne klanten, clienten of in het algemeen je publiek echte ambassadeurs? In het boek Superfijne klanten geeft Jos Burgers een frisse kijk op deze vraag. Hij benadrukt de kracht van klantloyaliteit en hoe deze kan uitgroeien tot enthousiaste promotie van jouw merk. Maar, waarschuwt hij, het succes van ambassadeurs is allesbehalve voorspelbaar. Zoals Burgers zegt: “Het effect van een marketingcampagne is misschien nog enigszins te voorspellen. Maar bij een investering in ambassadeurs moet je maar afwachten wat het resultaat is. Je weet nooit zeker wat je superfijne klanten uiteindelijk over je zullen zeggen.” Ook ik en mijn collega’s van Vice Versa zijn erg enthousiast over het inzetten van ambassadeurs. Niet alleen externe ambassadeurs ook interne ambassadeurs, je medewerkers zijn bij ons een van de favorieten. En niet alleen in de commerciële sector biedt het inzetten van ambassadeurs kansen.

De onvoorspelbaarheid van het ambassadeurschap maakt investeren niet minder waardevol. Sterker nog, het biedt kansen die traditionele marketingcampagnes vaak missen. In dit artikel duiken we in de marketingvisie van Jos Burgers en hoe zijn ideeën toepasbaar zijn in jouw organisatie. Ik focus in dit artikel op de externe ambassadeurs en maak een zijstap naar andere sectoren.

Fans als basis voor ambassadeurs

Volgens Burgers ligt de sleutel tot succes bij superfijne klanten: tevreden klanten of cliënten die verder gaan dan alleen afnemen van jouw producten of diensten. Het zijn de mensen die je merk graag aanbevelen, simpelweg omdat ze er écht enthousiast over zijn. Zij vormen de basis van je ambassadeursstrategie. Maar hoe maak je van een fan (vrijblijvend en informeel) een ambassadeur (sprake van wederzijds belang en formeler)? Burgers stelt dat dit niet kan worden afgedwongen. Authentieke betrokkenheid is cruciaal. Geef superfijne klanten een reden om enthousiast te blijven – door uitzonderlijke service, persoonlijke aandacht en een product of dienst die hun verwachtingen overtreft. Jos blijft het over klanten hebben maar je kunt het ook over cliënten of zelfs patiënten hebben. De ambassadeurs principes zijn hetzelfde in andere sectoren.    

 

Authentieke betrokkenheid is cruciaal. Geef superfijne klanten een reden om enthousiast te blijven – door uitzonderlijke service, persoonlijke aandacht en een product of dienst die hun verwachtingen overtreft.

Jos Burgers

 Jos Burgers’ zijn werk vind je enkele principes over ambassadeurschap passend bij zijn stijl en filosofie passend in een commerciële context:

Het verhaal laten vertellen: Dwing klanten niet om promotors te zijn, maar inspireer hen met een authentieke visie en voorbeeldgedrag.

Focus op superfijne klanten: Hij benadrukt dat niet alle klanten gelijk zijn. Je grootste fans verdienen meer aandacht, omdat zij waarschijnlijk jouw organisatie aanbevelen.

 Echte verbinding creëren: Een ambassadeur ontstaat uit een authentieke relatie, niet uit een eenmalige promotieactie.

Geef meer dan verwacht: Burgers spreekt vaak over het verrassen van klanten met uitzonderlijke service en aandacht, wat hun loyaliteit versterkt.

Wat kunnen organisaties doen?

Als organisatie kun je het proces van ambassadeurschap faciliteren door superfijne klanten te herkennen en te waarderen. Denk aan persoonlijke bedankjes, exclusieve evenementen of een kijkje achter de schermen. Denk vooral ook aan co-creatie waarmee je werkt aan gedeeld eigenaarschap. Hiermee laat je zien dat je hun loyaliteit waardeert. Het draait om het opbouwen van een echte relatie, niet om een transactie of afhandeling. Daarnaast is het belangrijk om ambassadeurs de ruimte te geven om hun eigen verhaal te vertellen. In plaats van hen te sturen, kun je hen inspireren door jouw verhaal en visie op een authentieke manier te delen.

Ambassadeurschap in andere sectoren

De principes van ambassadeurschap zijn ook toepasbaar buiten de commerciële context. Ook in sectoren zoals de zorg kunnen cliënten als ambassadeurs een waardevolle rol spelen. Cliënten die zich gehoord en gewaardeerd voelen, delen hun positieve ervaringen vaak met anderen. Dit kan bijdragen aan het versterken van de reputatie van zorgorganisaties en het aantrekken van nieuwe cliënten. Het kernidee blijft hetzelfde: door authentieke relaties op te bouwen en oprechte aandacht te geven, creëer je een omgeving waarin ambassadeurschap op natuurlijke wijze ontstaat.

Exclusieve evenementen zijn niet iets wat past in deze sector. Maar co-creatie met cliënten is wel mogelijk. Door hen actief te betrekken bij het ontwikkelen of verbeteren van diensten, geef je hen niet alleen een stem maar ook eigenaarschap. Dit versterkt hun betrokkenheid en maakt de kans groter dat zij jouw organisatie met enthousiasme aanbevelen. Lees meer over co-creatie versus samenwerking.

Daarnaast is het belangrijk om ambassadeurs de ruimte te geven om hun eigen verhaal te vertellen. In plaats van hen te sturen, kun je hen inspireren door jouw verhaal en visie op een authentieke manier te delen. Krachtige basiszorg is een voorbeeld van hoe er samen met de bewoners uit een wijk wordt samengewerkt.

 Onzekerheid omarmen
Zoals Burgers aangeeft, is het inzetten op ambassadeurs geen exacte wetenschap. Toch zijn de resultaten vaak indrukwekkend. Een enthousiaste ambassadeur heeft een geloofwaardigheid die geen enkele advertentie kan evenaren. Het vraagt van organisaties wel de bereidheid om los te laten. Vertrouw erop dat superfijne klanten jouw verhaal op hun eigen manier vertellen – vaak met meer impact dan je ooit had durven dromen.

Conclusie
Het idee van Jos Burgers om superfijne klanten om te vormen tot ambassadeurs biedt waardevolle inzichten voor organisaties die verder willen kijken dan traditionele marketingstrategieën. Ja, het vraagt om een sprong in het diepe en een dosis geduld. Maar wanneer je investeert in superfijne klanten en hen oprecht waardeert, is de kans groot dat zij de beste ambassadeurs worden die je je kunt wensen. Gelukkig zijn er wel processen waar je op kunt sturen en kun je rapportages maken rondom het bereik bijvoorbeeld. 

 

Download de whitepaper ‘Ambassadeurs’

Wil je deze ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang direct de gratis PDF door het formulier in te vullen.


Reageren

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant:

Wendbare projectleiders

Wendbare projectleiders

Projectleiders en wendbaarheid gaan hand in hand, zeker binnen agile omgevingen waar flexibel schakelen de norm is. Wendbaar projectmanagement is inmiddels de standaard. Maar wat maakt een projectleider echt effectief in een dynamische context? Welke vaardigheden...